Nascholingen vakbekwaamheid chauffeurs

Schadepreventie & Ecodriving (*)
22 sep 2014
Brugge

Tegen 9 september 2016 dienen alle chauffeurs met een rijbewijs C dat afgeleverd werd voor 10 september 2009, een nascholing te hebben gevolgd van 35 uur in het kader van de vakbekwaamheid. ADR-opleidingen worden tot op heden niet in rekening gebracht voor de berekening van deze 35 uur verplichte vorming.

Wetgeving

 

De nascholing ‘vakbekwaamheid’ wordt gespreid over 5 modules van 7 uur, die nu reeds gevolgd kunnen worden. Elke gevolgde module levert 7 kredietpunten op, wat impliceert dat de chauffeur over 35 kredietpunten moet beschikken om de geldigheidsduur van zijn rijbewijs te verlengen.

 

Opgelet: ingevolge het KB van 10 januari 2013 moeten chauffeurs die hun rijbewijs behaald hebben na 1 februari 2013 hun bijscholing volgen in ten minste één module over elk van de volgende 3 categorieën:

 

  1. Nascholing in rationeel rijden (dit zijn o.m. cursussen sturing- en ladingszekering, economisch rijden, …).
  2. Toepassing van de voorschriften (dit zijn o.m. cursussen rij- en rusttijden, vervoerdocumenten, tachograaf, …).
  3. Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening (dit zijn o.a. cursussen ongevalsaangifte, EHBO, conflictbeheer, communicatie, agressiviteit, …).

 

Het KB preciseert dat minstens één van de modules moet handelen over defensief en zuinig (economisch) rijden, die ten minste 3 uur praktisch rijonderricht bevat.

 

Voor chauffeurs die hun rijbewijs hebben gehaald vóór 1 februari 2013 verandert er niks voor de eerste cyclus van de permanente vorming van 35 uur.

 

Praktisch

 

U kan bij BRAFCO terecht voor deze nascholingscursussen. BRAFCO werkt hiervoor samen met erkende externe opleidingspartners. Deelnemers aan de opleidingsmodules ontvangen een getuigschrift van nascholing en 7 kredietpunten.

 

De prijzen verschillen naargelang de opleidingsmodule. In de prijs zijn inbegrepen: syllabus, drank- en koffiepauze en een broodjeslunch. De opleidingen komen in aanmerking voor een subsidie van 50% door de Vlaamse overheid via de KMO-portefeuille.

 

Een overzicht van de aangeboden opleidingen vindt u hieronder en op onze website www.brafco.be. U kunt ook contact opnemen met het secretariaat: tel.: 02/502.42.00, fax: 02/502.54.46, ann.deknibber@brafco.be.

 

Planning

Onder voorbehoud van voldoende aantal deelnemers!

 

Datum

Module

Plaats

 Zaterdag 30/08

Vrachtdocumenten & CMR

Lummen

Zaterdag 06/09

Update wegcode & europees aanrijdingsformulier

Brugge

Zaterdag 20/09

Ingrijpen bij brand voor vrachtwagenchauffeurs

Brugge

Zaterdag 20/09

Wegcode

Lummen

Maandag 22/09

Schadepreventie & Ecodriving (*)

Brugge

Zateradg 04/10

E.H.B.O. & aanrijdingaangifte

Herentals

Zaterdag 11/10

Schadepreventie & Ecodriving (*)

Brugge

Zaterdag 18/10

Preventief rijden

Brugge

Zaterdag 18/10

Communicatie & stressbeheer

Anderlecht

Donderdag 20/11

Preventief rijden

Brugge

Zaterdag 22/11

Ladingzekering

Anderlecht

Zaterdag 22/11

Communicatie & stressbeheer

Herentals

Zaterdag 06/12

Schadepreventie & Ecodriving (*)

Brugge

Zaterdag 06/12

Wegcode & aanrijdingaangifte

Anderlecht

Zaterdag 13/12

Preventief rijden

Brugge

 

 

(*) Met voertuigen van de onderneming

 

Geïnteresseerd ?

 

U kan nu reeds voor een of meerdere modules inschrijven via fax (02/502.54.46) of via mail (ann.deknibber@brafco.be). Gelieve er rekening mee te houden dat het aantal deelnemers per cursus beperkt is. First come, first served. De inschrijvingen zijn pas definitief bij betaling van het inschrijvingsgeld.