Vraag van “Energiecoalitie” voor verbod op plaatsing nieuwe stookolieketels vanaf 2021 speelt enkel in kaart van producenten van warmtepompen en elektriciteit….

Auteur: 
Johan Mattart

…. maar jaagt consument op torenhoge kosten (zonder positief effect op het leefmilieu)

Brafco en Informazout reageren zeer verbaasd en verontwaardigd op de oproep van een bonte coalitie - onder leiding van Bond Beter Leefmilieu – om de plaatsing van nieuwe stookolieketels vanaf 2021 te verbieden. Dergelijke irrealistische voorstellen helpen het klimaat niet vooruit en zadelen de consument op met torenhoge kosten, waar enkel producenten van warmtepompen en elektriciteit beter van worden.
Ongeveer 600.000 Vlaamse gezinnen verwarmen zich vandaag met stookolie, een energievorm die in de afgelopen jaren met rasse schreden efficiënter en milieuvriendelijker is geworden. De nieuwste generatie condenserende stookolieketels heeft een nuttig rendement van 98% en is erin geslaagd de CO2-uitstoot met 30% te doen dalen. Een hoogrendementsketel op stookolie is bovendien perfect combineerbaar met hernieuwbare energiebronnen, zoals thermische zonnepanelen (zonneboilers) voor sanitair warm water of in een hybride systeem met warmtepomp.

De goedkoopste weg naar CO2-arme verwarming
Uit onderzoek blijkt bovendien dat – rekening houdend met de huidige energiemix voor elektriciteitsproductie in België (inclusief kerncentrales die weinig CO2 produceren) – voor een vergelijkbare CO2-uitstoot, een verwarmingsoplossing met vloeibare brandstoffen en zonneboiler bijna 3 keer goedkoper is dan verwarmen met een elektrisch aangedreven warmtepomp. Als je voor een hybride systeem kiest met condensatieketel en warmtepomp, ligt de CO2-uitstoot bijna 1/3de lager dan met een elektrische warmtepomp, voor de helft van het budget. M.a.w. zowel de basisinvestering als het verbruik zijn veel duurder bij een elektrische warmtepomp.

“De sector van de vloeibare brandstoffen is er zich van bewust dat een extra stap dient gezet om de klimaatdoelstellingen voor 2050 te halen”, stelt Willem Voets, General Manager van Informazout. “Alternatieve synthetische vloeibare brandstoffen, zoals bijvoorbeeld met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) uit rest- of afvalstromen, kunnen echter vandaag al de CO2-uitstoot met 90% doen dalen. Doorgedreven onderzoek en ontwikkeling moet ervoor zorgen dat deze synthetische vloeibare brandstoffen op grotere schaal geproduceerd worden en in de komende decennia gradueel de klassieke brandstoffen gaan vervangen”. Een bijkomend voordeel van deze nieuwe hernieuwbare energievormen is dat ze geen aanpassingen vergen van de verwarmingsinstallatie. Informazout en BRAFCO roepen de beleidsmakers dan ook op om deze innovatieve brandstoffen mee op te nemen in de energiemix.

A qui profite le crime?
“Het is dus totaal onjuist om de strijd tegen klimaatopwarming te realiseren met een ban op vloeibare brandstoffen en elektriciteit voor te stellen als hét wondermiddel”, stelt Johan Mattart, Algemeen Directeur van Brafco. “Deze voorgestelde stookolieban treft vooral de huidige stookoliegebruikers, omdat Bond Beter Leefmilieu zich voor de kar van de producenten van peperdure warmtepompen en de elektriciteitsproducenten liet spannen”.
Wat zijn de alternatieven ? Een propaangasinstallatie ? Ja, tenminste voor degenen die de ruimte hebben om in de tuin een propaantank te plaatsen. Dus geen oplossing voor een meerderheid van de bevolking, zeker niet in stedelijke agglomeraties. Een aansluiting op het amper 47-km tellende warmtenet in België dan maar? Niet realistisch voor 99,99% van de bevolking. Daar ook de plaatsing van nieuwe aardgasinstallaties geviseerd wordt, is voor de zelfverklaarde ‘Energiecoalitie’ een elektrische warmtepomp een valabel alternatief. Met respect, doch dit tart elke logica. De plaatsing van een warmtepomp in een bestaande woning (die dus niet “BEN” – bijna energie neutraal – is) kost al snel 20.000 euro en zadelt de gebruiker op met torenhoge facturen voor elektriciteit, die in de winterperiode ingevolge stroomschaarste moet worden ingevoerd vanuit Duitsland  (waar o.m. bruinkool wordt gebruikt voor elektriciteitsproductie) of Frankrijk (dat elektriciteit opwekt via kernenergie). Meerwaarde voor het klimaat : 0, zero, noppes,  doch kassa-kassa voor producenten van elektriciteit en warmtepompen.

Een geslaagde commerciële zet, die ongenuanceerd heel wat media-aandacht kreeg, maar die de geloofwaardigheid van de Bond Beter Leefmilieu sterk heeft ondermijnd...