Reserveringskosten niet vrijgegeven!

22 oktober 2024
Vincent Orts

Het probleem dook gisteren op in verschillende streken van het land.

Na het tanken komen veel automobilisten nu voor de onaangename verrassing te staan dat hun reserveringsprovisie niet is vrijgegeven. Zowel banken als Worldline zijn actief op zoek naar de oorzaak van het probleem. Mogelijke verklaringen zijn een update van de applicaties van sommige banken of een technisch probleem tussen de terminal en de bank. In elk geval treft de exploitant van het tankstation geen enkele schuld, hoewel hij wel kop van jut is voor boze automobilisten!

Pre-autorisatie

Wanneer een kaarthouder aan de pomp betaalt alvorens te tanken, wordt vooraf een autorisatie uitgevoerd op zijn rekening. Concreet betekent dit dat, vermits het bedrag van de tankbeurt op voorhand niet gekend is, de acquirer (dit is de financiële instelling die de handelaar toelaat betalingen met debet- of kredietkaart te ontvangen) een bedrag tussen 125 en 375 euro blokkeert als betalingsgarantie. Dit bedrag varieert naargelang de acquirer en vertegenwoordigt - min of meer - het maximale bedrag dat kan worden besteed aan een volledige tankbeurt. 

Eens de kaarthouder getankt heeft, wordt normaliter het niet-gebruikte saldo onmiddellijk weer vrijgegeven. Het kan echter gebeuren dat het bedrag tot enkele uren later geblokkeerd blijft. Deze blokkering betekent niet dat het bedrag financieel wordt afgeboekt van de rekening van de kaarthouder. Reeds in 2014 deed zich echter bij een heel beperkt aantal chauffeurs een probleem voor met deze reservatiecommissie. De pers besteedde hier toen buitensporig veel aandacht aan, wat helaas leidde tot een typisch voorbeeld van steekvlampolitiek.

Het gevolg van dit alles is dat sedert 31 augustus 2015 de uitbaters van tankstations de automobilist moeten informeren over deze praktijk van reservering. Dit kan door een boodschap aan te brengen op de externe betaalterminals of op de geïntegreerde pompen. Deze boodschap, die hier ter illustratie bij dit artikel is gevoegd, moet duidelijk leesbaar zijn op de tankstations, volgens de voorschriften van Boek VI van het Wetboek Economisch Recht.